SKUPŠČINA SKVPM

30 let Slovenskega kluba za velike pasme in molose

Člani Slovenskega kluba za velike pasme in molose so tretjo junijsko nedeljo na redni letni skupščini obeležili 30-letnico delovanja in podelili priznanja TOP10.  Na sam vrh lestvice se je uvrstila Alpina Karantanska, psica pasme veliki švicarski planšarski pes lastnice Nece Jerkovič, nagradili pa so tudi najuspešnejše pasje veterane in najzvestejše člane kluba.

Kot je uvodoma povedala predsednica Alenka Černe Sedej, sta pred 30 leti iz vzrejne komisije za terierje in molose nastala dva kluba, in sicer za terierje ter za velike pasme in molose. »Štirje ustanovni člani so klubu lojalni že vsa tri desetletja,« je poudarila predsednica in dodala, da klub trenutno šteje 150 članov.

»Lani je vse načrte kluba krojil covid, kljub temu pa smo izpeljali dva vzrejna pregleda in izredne vzrejne preglede,« je o delu kluba v preteklem letu poročala Alenka Černe Sedej. Pasemske specialne razstave zaradi epidemioloških omejitev lani ni bilo mogoče izpeljati, zato pa je ta potekala letos v juniju na Bledu. Situacija se je odražala tudi v skromnih finančnih prihodkih.

Zoltan Časar, podpredsednik kluba, je v nadaljevanju uradnega dela skupščine podelil priznanja TOP10 in uvodoma povedal, da je prijav vsako leto manj, kar pripisuje na eni strani covidu, ki je omejeval razstave, na drugi pa visoki ceni le-teh. Tudi izbor TOP10 letos obeležuje okroglo, 20. obletnico. Priznanja so tokrat namenili tudi veteranom, med katerimi je imel najmlajši sedem, najstarejši pa 12 let. Kot je povedal podpredsednik, se je prijavilo pet od 35 pasem, vključenih v SKVPM, zbrali pa so deset prijav. Pokal za najvišjo uvrstitev je prejela Neca Jerkovič za Alpino Karantansko, psico pasme veliki švicarski planšarski pes.

Besedilo: Blanka Markovič Kocen

Foto: Benjamin Zgank