BULMASTIF

Osnovno

Izvor: Velika Britanija

Skupina: II. skupina po FCI

Uporaba: Prvotno pes angleških lovskih čuvajev, danes kot pes spremljevalec.

Življenjska doba: Od 8 – 10 let, globoka starost od 10 – 12 let.

Višina: Psi od 63,5 do 68,5 cm, psice od 61 do 66 cm plečne višine.

Idealna teža: Psi od 50 do 70 kg, psice 40 – 60 kg.

Povprečno leglo: od 6 do 8 mladičev.

Značaj: Prijazen, ljubezniv, nežen, uravnovešen, hlepi po gospodarjevi pozornosti.

Informacije

ANDREJA ŠTANDECKER
vodja Sekcije za ostale pasme

Zanimivosti

Zgodovina: Zelo mlada pasma. Dokazana zgodovina se prične okrog leta 1890, ko so Angleži želeli vzrediti idealnega delovnega psa za pomoč lovskim čuvajem pri zatiranju krivolova, predvsem ponoči (Gamekeepers Night-Dog), katerega naloga je bila tiho izslediti krivolovca, ga s prvim naskokom podreti na tla in ga čvrsto držati, vendar pri tem krivolovca ne sme poškodovati. To je uspelo g. S.E. Moseleyu iz slavne psarne Farcroft, ki ga smatrajo kot tvorca te pasme. S križanjem 60 % angleškega mastiffa in 40 % staro-angleškega bulldoga je praktično sam ustvaril pasmo bullmastiff. Angleški Kennel Club – Kennel Gazette je pasmo uradno priznal 24.12.1924.

Videz: Močno grajen, simetričen in mišičast pes, z globokim predprsjem, neokoren in aktiven, glava široka in močna.

Barva: Različni odtenki tigraste, fawn ali rdeče, dopustna je majhna belina na prsih, kjerkoli drugje so beline nezaželjene. Obvezna je črna maska ter temno obrobljene oči, ki prispevajo k izrazu.

Dlaka: Kratka in trda, tesno prilegajoča telesu.

Nega: Krtačenje in občasno kopanje ali brisanje z mokro krpo, občasno striženje krempljev in čiščenje ušes.

Temperament: Poln energije, toleranten in zanesljiv, zelo zvest svojemu gospodarju, mirne narave.

Vedenje: Miroljuben družinski pes, potrpežljiv, voljan ustreči, zelo vdan svojemu gospodarju. Ima visok prag vzdražljivosti in se zelo dobro prilagaja moderni okolici, za kar ima že prirojene pred dispozicije.

Čuvaj: Razumen čuvaj, s prirojenim zaščitniškim instinktom.

Bistroumnost: Bistroumen. Označujejo ga kot svobodnega misleca

Šolanje: S pozitivno motivacijo, brez prisile in grobosti. Učljiv, vendar ni nagnjen k popolni poslušnosti. Za nalogo ga je potrebno zainteresirati.

Dober z otroki: Zelo naklonjen otrokom, toleranten, zaščitniški.

Dober z drugimi živalmi: Neagresiven in neproblematičen, če je pravilno vzgojen.

Odnos do tujcev: Prijazen vendar pozoren, tudi zadržan in nezaupljiv. V odnosu do tujcev črpa vzgled po svojem gospodarju.

Gibanje: Predstavnik te pasme potrebuje dovolj gibanja sprehode, vendar kot vse ostale velike pasme ga v obdobju rasti ne smemo preobremenjevati, zato naj bodo takrat raje krajši in bolj pogosti.

Glasnost (lajež): Majhna.

Življenjsko okolje: Živi in vzgaja se naj v normalnem družinskem okolju. Važno je, da je ves čas v stiku s svojim lastnikom in njegovimi družinskimi člani. Zelo trpi, če je zapostavljen in se mu ne posveča dovolj pozornosti. Družinska hiša z ograjenim vrtom.

Primeren lastnik: Vztrajen, psihično stabilen in potrpežljiv, z ljubečim in spoštljivim odnosom do psa.

Potencialni problemi z zdravjem: Kolčna in komolčna displazija, zasuk želodca zaradi globokega prsnega koša, bolezni srca, enostoza (kostna bolezen), odpoved ledvic.

Potencialni problemi z vedenjem: Želja po uveljavljanju svoje volje, ob nepravilni vzgoji lahko postane boječ, tudi agresiven.

Nasveti: Zgodnja in pravilna socializacija. V poletnih mesecih prestaviti aktivnosti na zgodnji jutranji čas in na večerni čas, saj zaradi krajšega gobca težje prenaša vročino. Primerno mehko ležišče. Primerni pogoji bivanja glede na vremenske razmere.