ČRNI RUSKI TERIER

Osnovno

Izvor: Rusija 

Skupina: II. skupina po FCI

Uporaba: pes, človekov spremljevalec, odličen za šolanje, dober čuvaj.

Življenjska doba: od 10 do 12 let.

Plečna višina: Psi 72-76 cm, vendar ne manj kot 70 cm in ne več kot 78 cm, psice 68-72 cm, vendar ne manj kot 66 cm in ne več kot 74 cm. Višji primerki se dopuščajo pod pogojem, da so skladni in odličnega tipa pasme.

Idealna teža: Psi od 50 do 60 kg, samice od 45 do 50 kg.

Povprečno leglo: Od 6 do 10 mladičev. 

Informacije

NELI ŠULER
vodja Sekcije za ruske pasme

Zanimivosti

Pasemski klubi v tujini

Zgodovina: Pasma je nastala po II. svetovni vojni s selektivnim križanjem  samca velikega šnavcerja, ki velja za glavnega prednika, s psicami rottweilerja, airedal terierja in novofundlandca. Pasma je s strani FCI priznana od  leta 1984.

Je zelo skladen,  velik in eleganten ter skoraj kvadratnega formata.  Zelo močan in kompakten , s širokim in ravnih hrbtom, visokim vihrom in globokim ter voluminoznim prsnim košem. Ima močan in dolg vrat, veliko glavo z značilnim dolgim čopom in brado ter visoko nastavljenim  repom, ki ni več odrezan, razen v državah, kjer je to še dovoljeno. Poraščen je z dolgo črno dlako.

Barva: Črna; črna, z dovoljenimi vmesnimi sivimi dlakami.

Dlaka: Gosta, valovitega oz. nalomljenega videza in nima značilnega pasjega vonja, sama ne izpada, potrebno je redno striženje. Na glavi je obvezen dolg čop in brada. Na okončinah je dlaka daljša in valovita, po telesu pa postrižena na 3-5 cm.

Nega: Vsaj 1x tedensko česanje, za brado dodatna skrbna nega, kopanje po potrebi, striženje skladno s standardom 3-4 x letno. Šele lepo vzgojen in urejen ČRT bo v ponos vsakemu lastniku.

Značaj: Dostojanstven, umirjen in samozavesten pes, ki se dobro nadzoruje v vseh situacijah. Postane pa oster in bliskovit, ko čuti, da so njegovi bližnji ogroženi. Nemudoma prevzame aktivno obrambno držo, vendar se ob umaknitvi grožnje hitro umiri. Ta lepa pasma je ljubezniva, pametna, učljiva, zelo delavna, vzdržljiva  in zanesljiva.

Temperament: Ob dosledni in disciplinirani vzgoji postane stabilen, vodljiv in vdan družinski član ter dober človekov spremljevalec. Rad pa vzpostavi hierarhijo z družinskimi člani.

Čuvaj: Odličen čuvaj; že od mladosti zelo požrtvovalen, še posebej, ko gre za zaščito svojih ljudi.

Dober z otroki: Psi so z otroki strpni in požrtvovalni, psice pa precej zaščitniške.

Odnos z drugimi živalmi: Ni vedno toleranten, lovskega nagona nima, večkrat omenjajo kombinacijo s konji.

Odnos do tujcev: Zadržan, na sprehodih se tujim rokam umika, doma se rad nastavi za “čohanje”.

Gibanje: Redni sprehodi , vendar ne prav ekstremno dolgi.

Glasnost (lajež): Doma je miren, na sprehodih živahen; laja, ko je potrebno.

Življenjsko okolje: Ne prenaša verige in osamljenega življenja! Predan lastniku in mu vdano sledi. V stanovanju skoraj neviden in neškodljiv.

Primeren lastnik: Vitalen, sproščen človek, ki bo imel čas za psa; zaželeno predznanje o vzgoji in negi psov.

Potencialni problemi z zdravjem: Dobrega zdravja, lahko so problemi z ligamenti in pokostnico v času hitre rasti, displazija; če ni negovan, so možna vnetja kože in ušes.

Potencialni problemi z vedenjem: Težko je spremeniti enkrat pridobljene navade; ob nepravilni vzgoji,  lahko postane tudi popadljiv ali trmast, izpostavljanje hierarhije z družinskimi člani.

Opombe: Ker je pasma izredno dobro učljiva, je postala zanimiva tudi za delo in šport (ipo, rally obedience in agility). Zaradi potrebne precej skrbne nege in spretnosti striženja pasjega kožuha, bo verjetno pasma po zastopanosti ostala v manjšem številu.

 

Slikovno gradivo: Neli in Iztok Šuler  – lastnika in vzreditelja črnih ruskih terierjev. 

Pripravila Neli Šuler, vodja Sekcije ruskih pasem

Na sončno nedeljo, 7. oktobra se je na Lovskem domu Rinka pri Žalcu zbralo 13 črnih terierjev. Na srečanje so bili povabljeni tudi lastniki in vzreditelji kavkaških ovčarjev. Pridružil se nam je vzreditelj Gregor Ogrizek in obljubil, da na naslednje srečanje pripelje s sabo tudi svojega kosmatinca.  Za spomin in prizadevnost so člani sekcije prejeli keramično unikatno posodico s pasjimi tačkami. Srečanje nam je v dobrem in sproščenem vzdušju hitro minilo in šele dež, ki nas je počakal vse do večera, nam je sporočil, da moramo domov.