ENTLEBUŠKI PLANŠARSKI PES

EPP - Stare Urša (4)

Osnovno

Izvor: iz Švicarske doline Entlebuch.

Skupina: II. skupina po FCI

Uporaba: čuvaj in zganjalec živine.

Življenjska doba: 14 let

Plečna višina: Psi od 44 do 50 cm, tolerira se do 52 cm, psice od 42 do 48 cm, tolerira se do 50 cm.

Idealna teža: 30 kg.

Povprečno leglo: od 6 do 8 mladičev.

Značaj: Prilagodljiv, aktiven, pogumen in zvest svojemu gospodarju. 

Informacije

KATJA BUTINA
vodja Sekcije za švicarske pasme

Zanimivosti

Zgodovina: Ime je dobil po reki Entlen, ki teče po švicarskem kantonu Lucern in Bern, iz kjer pasma tudi izvira. Uporabljali so ga kot pastirskega psa ter za vleko vozičkov z mlekom in sirom. Leta 1924 je pasma skoraj izumrla, vendar se je po zaslugi vzreditelja dr. Hoblerja pasma ohranila vse do danes.

Kratek opis: Entlebuški planšarski pes je najmanjši od štirih pasem švicarskih planšarskih psov. Kljub temu, pa je entlebuher odličen čuvaj in njegova prvotna naloga je bila predvsem zganjanje in varovanje živine. Temu je tako najbrž zaradi njegove trmaste narave in mišičastega telesa, ki ga podpirajo kompaktne noge kot tudi dejstva, da ima močne čeljusti. Njegova ušesa so drobna in trikotna; njegove oči pa sijejo z živahnostjo.

Videz: Najmanjši med švicarskimi planšarskimi psi. Srednje velikosti, kompaktno grajen, dolgega telesa s prijaznim izrazom na obrazu.

Barva: Barva kožuha je trobarvna – črna z rjavo rdečimi ožigi na licih, nad očmi, na notranji strani uhljev, pod repom, na vseh štirih tacah, na prsih in z belimi oznakami na glavi, na prsih, na tačkah in na konici repa. Tolerira se bele lise na vratu.

Dlaka: Je kratka in nezahtevna za nego. Kožuh je izredno gost, z gosto podlanko, ki psa ščiti pred vremenskimi vplivi.

Nega: Potrebujejo le minimalno oskrbo, vendar pa potrebujejo redno vadbo, ker so nagnjeni k debelosti.

Temperament: Odlikujejo ga inteligentnost, zvestoba in agilnost. Kljub temu, da je neodvisen, je zelo navezan na svoje lastnike. Želi se počutiti del družine.

Čuvaj: So zelo pozorni in čuječi, s svojim laježem opozori na tujca oz. prišleka.

Zaščita: Ne.

Bistroumnost: Izredno bistri.

Zmožnost šolanja: Šolanje je enostavno zato, ker ta pes dobesedno ljubi delati.

Dober z otroki: Entlebuher ima rad otroke, vendar ga je treba najprej usposobiti, da bo nežen z njimi, saj zaradi svoje bučne narave lahko hitro po nesreči prevrne majhnega otroka.

Odnos do tujcev: Do tujcev so sumničavi. Na domačem dvorišču nanje opozorijo z laježem. Ob prisotnosti lastnika so sproščeni in samozavestni.

Gibanje: Entlebuški planšarski pes potrebuje veliko gibanja zaradi njegove potrebe po porabi svoje energije. Če naštejemo le nekatere aktivnosti; pohodništvo, agility, reševanje, vleka…

Glasnost (lajež): Srednja.

Življenjsko okolje: Prilagodi se vsakemu okolju, vendar je priporočljivo, da ima na voljo dovolj velik vrt.

Primeren lastnik: Entlebuher je resnično inteligenten, kot tudi zvest pes, vendar njegovo lastništvo je treba jemati resno. Ne pozabite, da ta pasma zahteva redno vadbo in pozornost, posledično pa vas bo nagradil s skrajno predanostjo.

Potencialni problemi obnašanja: Agresivnost, plahost.

 

Slikovno gradivo: Urša Stare – lastnica in vzrediteljicca entlebuških planšarskih psov.