LABOREJSKI PES

Osnovno

Izvor: Portugalska

Skupina: II. skupina po FCI

Uporaba: Varovanje in zganjanje čred, danes tudi policijski pes.

Življenjska doba: Od 10 – 14 let.

Plečna višina: Psi od 58 do 64 cm, psice od 55 do 61 cm plečne višine (toleranca +2 cm).

Idealna teža: Psi od 30 do 40 kg, psice 25 – 35 kg.

Značaj: Čuječ, pogumen, zanesljiv, če ni potrebno, ni posebno napadalen, prijazen, ljubeznjiv, prilagodljiv. 

Informacije

NELI ŠULER
vodja Sekcije za ostale pasme

Zanimivosti

Zgodovina:

Laborejski pes je ena starejših pasem Pirenejskega polotoka, izvira pa iz portugalskega goratega področja Sierre de Peneda na severu, ime pa je dobil po majhnem mestecu Castro Laboreiro. Njegovo poreklo ni povsem znano, predvideva pa se, da je nastal s križanjem psov molosoidnega in lupoidnega tipa. Njegova naloga je bilavarovanje čred pred volkovi in drugimi zvermi na goratem področju, danes pa je predvsem kot družabnik ali čuvaj. Zunaj meja matične domovine je skoraj nepoznan.

Videz: Velik pes z dolgo srednje široko glavo.

Barva: Več barv, najbolj zaželena je “gorska barva”, saj naj bi bila etnična značilnost. Je progasta različnih odtenkov sive z svetlejšimi in temnejšimi odtenki črnih prog. Je značilna z dlako treh različnih barv (od barve borovih semen do rdečkaste in mahagonijeve). Progavost je lahko svetlejših ali temnejših odtenkov na različnih delih telesa. Bela oznaka je dovoljena na prsnem košu.

Dlaka: Kratka trda dlaka, dolga približno 5 cm, priležna po vsem telesu.

Nega: Čist pes, ki ne potrebuje veliko nege. V obdobju menjave dlake krtačenje 1x tedensko.

Temperament: Drzen.

Čuvaj: Odličen čuvaj.

Dober z otroki: Da, do otrok je izjemno toleranten.

Odnos z drugimi živalmi: Do domačih živali je zaščitniški, vendar ga je potrebno v zgodnji mladosti s socializacijo navaditi na druge živali.

Odnos do tujcev: Do tujcev je zelo oprezen.

Gibanje: Če ne varuje črede, potrebuje sprehod vsaj 2 uri na dan.

Glasnost (lajež): Ko opozarja na nevarnost ali na nekaj izven običajnega, ima značilen lajež, ki se prehaja od nizkega do ostrega renčanja v dolgo lajanje, ki spominja na tuljenje.

Življenjsko okolje: Za to pasmo je primeren izključno velik ograjen prostor, majhno dvorišče ali celo stanovanje zanj nista primerna. Odlično se bo počuti le na podeželju.

Primeren lastnik: Ker so predstavniki te pasme precej samozadostni, samozavestni in z trdno voljo, mora biti lastnik psa te pasme dosleden pri vzgoji biti ter predvsem dovolj avtoritativen, saj bo v nasprotnem primeru pes hitro prevzel alfa vlogo. Trda roka bo prej naletela na gluha ušesa, zato je potrebna zgodnja socializacija in dosledna vzgoja, ki temelji na zaupanju.

Potencialni problemi z vedenjem: Agresija