NEAPELJSKI MASTIF

Osnovno

Izvor: Italija.

Skupina: II. skupina po FCI

Uporaba: Stoletja nazaj kot borbeni pes za borbe v rimskih arenah, kasneje čuvaj mafijcev in velikih posestev, v sedanjem času ( predvsem v Ameriki ) postaja vse bolj popularen kot družinski pes.

Življenjska doba: Od 8 do 10 let.

Plečna višina: Psi od 65 do 75 cm, psice 60 do 68 cm, dovoljena odstopanja +/- 3 cm.

Idealna teža: 50 kg in več, idealna teža: vsak cm višine psa = 900 g teže psa, najdete pa tudi primerke z več kot 90 kg teže.

Povprečno leglo: do 6 mladičev.

Značaj:Zvest, miren, nekoliko trmast, neustrašen.

Informacije

ANDREJA ŠTANDECKER
vodja Sekcije za ostale pasme

Zanimivosti

Pasemski klubi v tujini

Zgodovina: Potomec rimskih molosov. Prvi opisi segajo v 1. stoletje našega štetja. Načrtna vzreja pasme se je začela leta 1947 na območju Neaplja.

Videz: Pes s “preveč kože”, predvsem na glavi, kjer prosto-viseča koža tvori bogate gube, na vratu pa bogato podgrlino, velik, izredno močan, veličastne podobe. Velik, močan in masiven. Sorazmerje lobanje in gobca je 2 : 1. Dolžina telesa je 10% več od plečne višine.

Barva: Siva, kovinsko siva, črna, peščena; vse omenjene barve se lahko medsebojno prelivajo.

Dlaka: Kratka, fina, gosta.

Nega: Redno krtačenje, občasno kopanje, namesto kopanja je priporočljivo brisanje psa z mokro jelenovo kožo.

Temperament: Živahen na sprehodih, v hiši večino časa prespi.

Čuvaj: Da, izreden čuvaj svojega gospodarja in njegove lastnine.

Zaščita: Čuvanje ima prirojeno, posebno šolanje ni potrebno in tudi ni zaželeno, ker pes lahko postane preveč agresiven!

Dober z otroki: Da, vendar mora imeti pozitivne izkušnje z njimi že v času svoje socializacije.

Odnos do drugih živali: DA, vendar mora imeti pozitivne izkušnje z njimi že v času svoje socializacije.

Odnos do tujcev: Nezaupljiv, vendar poleg lastnika neproblematičen.

Gibanje: Redni sprehodi.

Glasnost (lajež): Opozori.

Življenjsko okolje: Hiša z ograjenim dvoriščem, najboljše pa se bo počutil v hiši skupaj z družinskimi člani. Ne priporočam bivanja v pesjaku, ker ne boste nikoli doživeli mastina v celoti.

Primeren lastnik: Miren, sproščen, pripravljen, da bo psa socializiral in vzgojil.

Potencialni problemi z zdravjem: Displazija kolkov, problemi z očmi.

Potencialni problemi z vedenjem: Agresivnost ob neprimerni vzgoji.

Nasvet: Pred nakupom pridobiti čim več informacij o pasmi pri poznavalcih pasme.

Opombe: Z njimi vse življenje “bijete boj” kdo je glavni: vi ali on? Nekateri avtorji navajajo, da je to ena izmed redkih pasem, ki je še ohranila svoj prvoten značaj.

Pripravila Nataša Šetinc

V letu 2003, po nakupu para mastinov iz Neaplja, je z moje strani prišel predlog, da bi bil že čas, da se tudi Slovenija oziroma Slovenski klub za velike pasme in molose, včlani v mednarodno združenje klubov za neapeljske mastife A.T.I.MA.NA. Vodstvo kluba je mojo odločitev podprlo.

Tako je bil SKVPM na letošnji specialki mednarodnega združenja klubov za neapeljske mastife, ki je potekala v Sevi pri Barceloni, Španija, 21.9.2003, tudi uradno sprejet v članstvo kot 14. država na svetu.

Dan pred atimano je bila specialka molosov Monografica, kjer je bilo predstavljenih 50 neapeljcev iz 9-ih držav.

Po razstavi je bilo predavanje o neapeljskih mastifih, tokrat na temo Ortopedski problemi pri odraščanju. Dr. Crimaldi nam je s pomočjo pisnega in slikovnega gradiva, v petih jezikih, zelo nazorno razložil, zakaj in kako prihaja do deformacij veznih tkiv in kosti pri odraščanju. Predavanje je bilo zanimivo tudi za ostale lastnike težkih molosov, saj do enakih problemov prihaja pri večini velikih pasem. Večina se nas je zatem odpravila še na družabno večerjo.

Nedelja je bila naporna, saj se je že ob deseti uri dopoldan začela specialka A.T.I.MA.NA. Prijavljenih je bilo samo 59 neapeljcev, prišli pa so iz 11-ih držav; Italije in Sicilije, Belgije, Španije in Palme de Malorce, Francije, Norveške, Portugalske, Nizozemske, Češke, Švice, Mehike in Slovenije. Vsi predstavljeni psi so bili dobre kvalitete kar sta s svojim ocenjevanjem potrdila sodnika g. Giuseppe Novaresio in g. Carlos Salas Melero. Predvsem je izstopala kvaliteta psic, tudi pri zelo mladih, kar je za vzrejo v prihodnje zelo pomembno. Večina predstavljenih psov je imela dobro gibanje, za kar gre predvsem zasluga tehničnemu komiteju atimane, ki si že nekaj let v sodelovanju z vzreditelji in klubi prizadeva, da bi mastinu povrnili tisto kar je nekoč že imel-gibanje kot panter!

In kdo so bili zmagovalci? Psi italijanskih vzrediteljev, med njimi v razredu najmlajših tudi naša (Natalie)Daiana del Malapensiero. Naziv zmagovalec razstave – B.I.S. je tako kakor dan prej na Monografici pripadel letošnjemu »top mastinu« Leone-ju dello Stradone Vesuviano.

Naslednje leto bo A.T.I.MA.NA v Mehiki, leta 2005 pa v sosednji Madžarski. Glede na popularnost pasme na ameriškem kontinentu, organizator pričakuje udeležbo več kot 150-ih mastinov.

V Madžarski pa upam, da bodo naš klub uspešno zastopali tudi že slovenski mastini.

 

Pripravila Nataša Šetinc

A.T.I.M.A.N.A. organizira vsako leto srečanje in specialno razstavo neapeljskih mastifov. Organizator je vselej eden izmed klubov, včlanjenih v to organizacijo. Letošnje srečanje je v Italiji, v provinci Rovigo. Srečanje je tridnevno; v petek prihod udeležencev in spoznavanje, v soboto so različna predavanja. Letošnja bodo: Kriteriji pri ocenjevanju mastinov in Vzreja mastinov, s poudarkom na zdravstvenem stanju psice in mladičkov.

V nedeljo je razstava, ki se je udeležijo vsi pomembnejši svetovni vzreditelji mastinov. Za njih ni pomembna zmaga na svetovni razstavi, veliko bolj je v mastino krogih cenjena zmaga na A.T.I.M.A.N.A.-i!

Med bivšimi zmagovalci in zmagovalkami A.T.I.M.A.N.A.-e je tudi Fruit d’Amour Quinta, sestra Fruit d’Amour Quartata. Fruit d’Amour Quartato živi pri nas, skupaj s svojo edino hčerko
Beybo Črna vrtnica.

Pripravila Nataša Šetinc

Po letu 1995 je bila letos A.T.I.MA.NA. drugič v Italiji, domovini neapeljskih mastifov.
Srečanje predstavnikov klubov združenih v A.T.I.MA.NA.-o se je začelo že v petek, nadaljevalo v soboto s strokovnimi predavanji in končalo v nedeljo z razstavo.

Na predavanjih se nas je zbralo okoli 50, predvsem tujcev. Predstavljena je bila kompletna statistika vzreje, plodnosti, številčnosti legel,… na vzorcu 23.202 mastinov od leta 1974 do 2001. Zaskrbljujoče je, da se pojavlja vse več legel z samo 1 ali 2 mladičema in da ima večina psic v svojem rodnem obdobju samo eno leglo, pa tudi samci postajajo vse manj plodni.

Pri vzreji kvalitetnih psov so vse bolj uspešni t.i. amaterski vzreditelji ( govora je o dolgoletnih vzrediteljih z veliko znanja, ki jim je vzreja mastinov hobi ), profesionalni vzreditelji pa gledano v razmerju med kvaliteta:kvantiteta procentualno vzredijo manj kvalitetnih psov kot njihovi amaterski kolegi. Število psov vzrejenih pri profesionalcih pa strmo narašča, saj se pri svoji vzreji poslužujejo vseh najnovejših veterinarskih metod, običajno pa imajo tudi zaposlenega svojega veterinarja.

V nedeljo sva si s Petrom ogledala še razstavo. Prijavljenih je bilo 90 mastinov iz 13-ih držav.
Prevladovali so mastini črne in sive barve, za barvno popestritev je poskrbel le mlad samec mahagonijeve barve iz znane belgijske psarne in psica barve saharskega peska.
V vseh razredih so zmagali psi italijanske vzreje, priznati pa moram, da upravičeno, saj so vizuelno še najbolj zadoščali standardu. Pri večini me je motilo le njihovo nepovezano gibanje, ki je lahko odraz neprimernega bivanja, prevelike telesne teže, lahko pa tudi zdravstvenih težav (displazija!)

Slike z razstave in zmagovalce si lahko ogledate TUKAJ!