NOVOFUNDLANDEC

Val v3

Osnovno

Izvor: Kanada

Skupina: II. skupina po FCI

Uporaba: Družinski pes.

Življenjska doba: cca. do 12 let.

Plečna višina: Psi 71 cm, psice 66 cm.

Idealna teža: psi od 65 do 75 kg, psice od 55 do 65 kg.

Povprečno leglo: od 6 do 8 mladičev.

Značaj: Ponosen, prijazen.

Informacije

OTON FANTUR
vodja Sekcije za novofundlandce

Zanimivosti

Pasemski klub v tujini

Zgodovina: Pasma izvira iz področja Nove Fundlandije v Kanadi.  Prvi uradni zapis o pasmi se je pojavil l. 1700, kjer so bile v opisu že najdene značilnosti novofundlandca.  Te značilnosti so mu pomagale, ko je vlekel mreže ribičem, težke tovore ali služil kot vodni pes oz.  pes čuvaj.  V zdajšnjem času ga predvsem uporabljajo tudi za reševanje iz vode.

Videz: Velik, masiven, skladno grajen in močnih kosti. Poln, širok in globok prsni koš. Glava je masivna, lobanja široka, gobec zmerno krajši od lobanje, kvadraten. Hrbet širok, zgornja linija ravna. Izdatnega gibanja.

Barva: Črna, belo-črna in rjava.

Dlaka: Dolga z gosto podlanko.

Nega: Redno krtačenje in kopanje, redno čiščenje ušes.

Temperament: Miren in dobrodušen.

Čuvaj: Čuva svoj teritorij, z laježem opozori.

Dober z otroci: Zelo prijazen do otrok.

Odnos z drugimi živalmi: Dobro se razume z drugimi živalmi.

Odnos do tujcev: Zaupljiv.

Gibanje: En daljši in dva krajša sprehoda dnevno.

Glasnost (lajež): Z laježem opozori, ko je to potrebno.

Življenjsko okolje: Zaradi svoje velikosti potrebuje dovolj prostora, hiša z ograjenim vrtom.

Primeren lastnik: Novi lastnik mora imeti dovolj časa, lahko tudi začetnik.

Potencialni problemi z zdravjem: Sklepi in okostje, srčne težave, cistinurija, zasuk želodca. 

Potencialni problemi z vedenjem: Jih ni.

Pripravila Alenka Černe

Bilo je napovedano nestabilno vreme. Nikakor si nisem predstavljala, da nam bo to srečanje pokvarilo vreme, pa je vse šlo kot po maslu. V petek smo postavili velik vojaški šotor, v soboto zjutraj pa smo postavili klopi, okrasili mize in se pripravili na srečanje. Torej nam je prvič uspelo srečanje lastnikov in ljubiteljev novofundlandcev. Prišli so iz vse Slovenije. Druženje je potekalo v duhu zabave, sprostitve in veselja, ter je vsekakor pripomoglo k medsebojnem spoznavanju vseh nas, ki občudujemo to pasmo.

Zbralo se nas je približno 60 ljudi in 25 psov. Da ne bi druženje potekalo monotono, smo seveda priredili tudi nekaj zabavnih iger (skakanje v vrečah, tombolo, itd.).Na našo veliko škodo, pa je bilo vreme tisti vikend nekoliko hladnejše, tako da se nismo mogli kopati v reki. Vsekakor pa to ni bil problem za naše kosmatince, ki jih malo hladnejše vreme ni oviralo, da ne bi čofotali, divjali in plavali po vodi. Vedno trdim, da pravi novofundlandec ne sme izpustiti nobene luže in nobene reke. Imeli smo tudi predstavitev urejanja in striženja dlake pri novofundlandcu. To nam je prijazno pokazal naš predsednik sekcije Oton. Po veliki zaslugi našega dobrega kuharja Mirka, smo bili postreženi z zelo dobro in okusno hrano, pijače pa je bilo seveda tudi na pretek. Seveda smo lastniki izrabili to srečanje tudi za nekaj pogovorov in dogovorov. Med njimi je tudi dogovor, da se vsekakor vsi veselimo že naslednjega piknika.
Za nesebično pomoč pri organizaciji tega piknika se moram zahvaliti Slavi Poerš, družini Burjak in seveda mojima staršema Marijani in Mirotu. Hvala vsem in nasvidenje na naslednjem pikni